Home » Scottish Fold

Algemeen

SCOTTISH FOLD (SCHOTSE VOUWOORKAT)

Land van herkomst: Schotland

   Korte geschiedenis van het ras

In 1961 werd er in Schotland in een nest boerenkatjes spontaan een witte kitten met gevouwen oren geboren. De kitten, een katertje, kreeg de naam Snowball en zijn bestaan wekte al snel de interesse van kattenfokkers. Met behulp van geschikte huiskatten en Britse Korthaarkatten werd de bijzondere mutatie, die voor het gevouwen oor verantwoordelijk was, in een nieuw ras vastgelegd onder de naam Scottish Fold. De factor die de gevouwen oren van de kat veroorzaakt, vererft dominant. Helaas is gebleken dat het gen niet alleen de grappige gevouwen oortjes veroorzaakt, maar ook kan leiden tot afwijkingen aan het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders gevouwen oren hebben. Onder andere om deze reden trok de Engelse overkoepelende organisatie destijds de aanvankelijk gegeven voorlopige erkenning weer in. Intussen waren er echter diverse Folds naar Amerika geexporteerd en daar wordt het ras nog steeds gefokt. Omdat het gen in homozygote vorm tot afwijkingen kan leiden, worden er nooit twee katten met gevouwen oortjes met elkaar gekruist. Men gebruikt hiervoor katten met staande oren uit Foldlijnen, American Shorthairs of Britse Korthaarkatten.


  Rasbeschrijving

Kop: op een relatief korte nek staat een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die bij katers veel sterker ontwikkeld is dan bij poezen. De neus is vrij kort, de neuslijn vertoont een lichte stop.

Ogen: groot en rond, staan vrij ver uit elkaar en hebben een vriendelijke, goedmoedige uitdrukking.

Oren: naar voren en naar beneden gevouwen, de oren moeten in een kapvorm staan en geven de schedel een extra ronde aanblik, de oortopjes zijn rond.

Lichaam: middelgroot, gespierd met een middelzwaar beendergestel. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn rond en sierlijk.

Staart: middellang tot lang, een lange, spits toelopende staart heeft de voorkeur. indien er onregelmatigheden in de staart ontdekt worden, de staart korter is dan normaal of de staart ten gevolge van abnormaal dikke wervels niet goed beweegbaar is, wordt de kat op een show gediskwalificeerd.

Vacht: dubbele vacht, erg dicht ingeplant, voelt zacht en veerkrachtig aan, het is belangrijk dat de vacht uitstaat.

Kleur: de vacht mag alle kleuren hebben, mits deze kleuren natuurlijk zijn. Veelvoorkomende kleuren zijn: blauw, rood, zwart en creme, eventueel met wit en een tabbytekening, maar ook effen wit komt voor, de oogkleur komt overeen met de vachtkleur, maar is meestal koperkleurig of oranje.


  Karakter

Het is een vriendelijke kat met een gelijkmatig humeur. Ze zijn overwegend rustig, al kunnen ze een spelletje op zijn tijd wel waarderen, ze gaan goed om met andere katten en ook de omgang met honden geeft zelden problemen, op voorwaarde dat ze als jonge kitten al op een positieve manier met honden hebben kennisgemaakt. Ze zijn niet snel uit hun doen, ook in drukke gezinnen voelen ze zich prima op hun gemak. Ze zijn uitstekende speelkameraadjes voor kinderen. Scottish Folds zijn verre van luidruchtig, ze gebruiken hun zachte stem niet veel. Hoewel ze graag aangehaald en geknuffeld worden, dringen ze zich niet tot vervelens toe op. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook goed een dagje alleen blijven.


  Verzorging

De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen. De oren hebben niet meer aandacht nodig dan die van andere katten en u kunt ze af en toe schoonmaken.