Karakter
Het zijn zeer actieve, levendige en speelse katten tot op hoge leeftijd. Super nieuwsgierig en buitengewoon aanhankelijk. Ze kunnen slecht tegen alleen zijn en voelen spanningen en andere stemmingen in het huishouden goed aan. Aanhoudende stress-situaties hebben een duidelijke weerslag op hun gedrag en hun gezondheid. Favoriete bezigheden zijn rennen, spelen, de eigenaren om hun pootjes winden, eten en lekker in het zonnetje of op schoot liggen genieten. Ze hebben veel aandacht nodig en kunnen het beste samen met een speelkameraadje gehouden worden. Ook hebben ze de nodige ruimte nodig om hun energie kwijt te raken en het is dus heel erg fijn als ze de beschikking hebben over een afgeschermde tuin of balkon en een flinke klimpaal.

 

Verzorging
Net als elke andere kat heeft de Abessijn een goede verzorging nodig. Dit houdt in dat ze in een veilige omgeving haar gang moet kunnen gaan en verantwoorde voeding en medische zorg krijgt. Daarnaast natuurlijk scheppen met liefde en gezelschap van mens en dier.

De korte, stevige glad aanliggende vacht van de Abessijn is makkelijk te onderhouden. Mits niet in de rui, volstaat een kambeurt een keer in de een tot twee weken en verder met een vochtige natuurzeem over de vacht om de losse haren te verwijderen.
Als uw dier in prima gezonde conditie verkeerd dan kunt u de vacht verder behandelen met rijstepoeder om uw dier in excellente conditie uit te brengen.
Eten is een favoriete bezigheid van de Abessijn en vooral na de castratie/sterilisatie moet er op het gewicht gelet worden.

 

Uiterlijk
Abessijnen zijn slanke, zeer gespierde katten die een zeer natuurlijke en alerte indruk maken. Het meest kenmerkende is hun vachtpatroon. Elke haar heeft een aantal kleurbandjes, ticking genaamd, wat het dier een heel speciaal uiterlijk geeft. Inmiddels zijn er meerdere rassen die dit bijzondere patroon van de Abessijnen hebben overgenomen. Het zijn dieren die een lange tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.

 Vanaf de achterkant van de kop, over de rug tot het punt van de staart loopt bij voorkeur een streep in de genetische kleur (zwart bij de wildkleur), ook wel de aalstreep genoemd. Op het onderste gedeelte van de achterkant van de achterpoten zou ook een streep moeten lopen, waardoor men de indruk krijgt dat de Abessijn sokken aan heeft. Dit worden ‘laarsjes’ genoemd. Helaas gebeurt het steeds vaker dat de Abessijn deze laarsjes mist.
Voor een verdere beschrijving van het uiterlijk verwijzen we u naar de Rasstandaard.

 

Kleuren
Abessijnen zijn in verschillende kleuren te bewonderen: de wildkleur heeft zwarte ticking op een warme donker abrikooskleurige ondervacht. Sorrel is de oudste van de wildkleur afgeleidde kleur. Het heeft een vrij donkere kaneelkleurige ticking op een warm abrikooskleurige ondervacht. De tweede afgeleide kleur blauw heeft een staalblauwe ticking op een ondervacht die als warm havermout (warm creme/geel) wordt beschreven. De fawn Abessijnen hebben een rossig beige kleur De ticking is zandkleurig en de ondervacht licht beige.
De kleur chocolate lijkt sterk op de wildkleur, echter is de ticking donkerbruin/chocolade op dezelfde ondervacht als de wildkleur. Lilac Abessijnen hebben een zand/goudkleurige ticking met een licht-beige ondervacht. Alle beschreven kleuren kunnen ook met een zilver ondervacht voorkomen. Dit houdt in dat de ondervacht praktisch kleurloos, zilverwit is waarop de behouden kleur van de ticking contrasteert. Tot slot zijn er ook nog genetisch rode en creme Abessijnen en de daarvan afgeleide torties.

 

Ontwikkeling vanaf de geboorte tot een volledig uitgegroeid volwassen dier
Bij de geboorte van een Abessijnen-kitten is de ticking nog niet aanwezig en ook de oogkleur moet nog ontwikkelen. De ticking komt meestal door vanaf een week of zes.
Abessijn kittens mogen nog enige aftekening van een open halsband en streepjes aan de binnenzijde van de poten hebben. Dit moet zo goed als verdwenen zijn als het dier volwassen is. Langzaam komt er meer en meer kleur in de ogen De kleur van de ogen varieert uiteindelijk van groen, amber tot hazelnootbruin. Hoe dieper de kleur hoe beter.